Tips voor een statiegeldactie

Tips voor een statiegeldactie

Een statiegeldactie is een gemakkelijke manier om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Maar hoe pak je zo'n actie het beste aan? Dit stappenplan met tips helpt je op weg! 

Een actie opstarten

 • Een statiegeldactie is heel populair. Om een plek te krijgen moet je er vlot bij zijn. Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je pas na ongeveer 3 maanden aan de beurt bent. 
 • Ga persoonlijk langs bij de betreffende supermarkt. Vraag naar de filiaalmanager en bespreek of een statiegeldactie mogelijk is. Licht je actie toe.
 • Zorg dat je je KWF-legitimatiepasje bij je hebt als je naar de supermarkt toegaat. Zo kun je laten zien dat je van KWF bent. Heb je (nog) geen pasje? Vraag er hier een aan.  
 • Supermarktmanagers vinden het belangrijk om doelen uit eigen regio te steunen, want dat is waar de klanten vandaan komen. Benoem daarom bij binnenkomst dat je van de lokale afdeling bent van KWF.  
 • Vergeet niet de periode van de actie te bespreken. Het kan slim zijn om een vaste periode af te spreken, bijvoorbeeld elk jaar rond de collecteweek, of rond Wereldkankerdag. Dan ben je sowieso één keer per jaar verzekerd van een plekje! 
  • Tip: Vraag of je tijdens de collecteweek collectebussen mag plaatsen bij de kassa's om extra geld in te zamelen.  
 • Bespreek het materiaal van de actie. Vraag of er een donatieknop, een zuil of een box is waar mensen hun statiegeld kunnen doneren. Kun je een poster ophangen en/of een kort filmpje aanleveren voor de flessenautomaat? Heb je hulp nodig om een filmpje te maken? Neem contact op met het Servicepunt.
 • Bespreek hoe je het geld na de actie ontvangt. Kom je het contante geld ophalen? Of maken ze het bedrag over?

Promotie en PR

Benut de pr-mogelijkheden van je actie. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen beschikbaar. Dat vinden de supermarkten ook heel waardevol.

 • Stuur een persbericht naar de lokale krant om je actie aan te kondigen. 
 • Promoot je actie met een post op Facebook (en vraag anderen dit ook te doen!) 
 • Hang posters in de supermarkt om de actie te promoten.
 • Laat na afloop een cheque met de opbrengst overhandigen door de supermarktmanager. Maak hier een leuk fotomoment van. Nodig hiervoor ook de lokale krant uit.
 • Kan de krant niet langskomen? Stuur dan zelf een bericht naar de krant met de opbrengst, met de cheque-foto.

Administratie

Registreer je actie in CollecteWeb t.b.v. jaarrekening. Na afloop van de statiegeldactie krijg je waarschijnlijk contante opbrengst van de supermarkt. Dat kun je afstorten op de landelijke KWF rekening. Vul een telbriefje in, bewaar deze en voer het op bij Administratie in CollecteWeb.

Hulp nodig?

 • Wissel ervaringen uit met anderen door berichten te delen op Facebook. 
 • Wil je iemand spreken uit een ander team, om ervaringen te delen of tips uit te wisselen, bel het servicepunt op 020 570 0590.

Tips van een ervaren statiegeldactie vrijwilliger: Pamela Koops uit Veenendaal

“Ik zit nu sinds drie jaar in het bestuur van KWF Veenendaal. Op één supermarkt na hebben alle supermarkten in Veenendaal al meegedaan met onze statiegeldacties. Zo hebben we vorig jaar bijna 2.000 euro opgehaald met deze acties. 

Hoe ik dat aanpak? Ik begin met fysiek naar de supermarkt toe te gaan en te vragen naar de persoon die verantwoordelijk is voor de statiegeldacties. Ik vraag dan of er het komende jaar een plekje vrij is voor een statiegeldactie voor KWF. Dat vinden ze heel leuk! Normaal gesproken zijn supermarkten alleen geïnteresseerd in plaatselijke acties. Ik leg ze dan uit dat KWF Veenendaal plaatselijk is. Dit vinden ze dan ook een goed doel en daar willen ze graag aan meewerken.

Ik lever dan twee weken van tevoren een A4'tje aan met wat KWF en deze statiegeldactie precies is en waarom we dit doen. Om af te ronden ga ik met een grote cheque langs de supermarkt voor een fotomomentje. Deze foto zet ik dan op de Facebookpagina van KWF Veenendaal en soms komt deze zelfs in de krant.

Als ik het geld heb opgehaald spreek ik meteen een nieuwe datum af voor de volgende statiegeldactie! Je bent er dan toch. Dit is vaak nog in hetzelfde jaar, of een jaartje later. 

Heb ik al eens een statiegeldactie gehouden bij een supermarkt, dan mail ik ze of ze hier nog een keer aan mee willen doen. Bij nieuwe supermarkten ga ik echt persoonlijk langs. Met twee Jumbo's in Veenendaal hebben we zelfs jaarlijks een vaste statiegeldactie in juli en augustus! 

Als lid van het bestuur van KWF Veenendaal is geld ophalen voor KWF natuurlijk mijn doel en een statiegeldactie is een erg leuke manier om dit te kunnen doen!” 


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)