Veelgestelde vragen

In deze tijd is alles anders. Ook de KWF-collecteweek zal er dit jaar anders uitzien. Want collecteren in coronatijd vraagt om extra veiligheid. Voor de coördinator en het wijkhoofd. Voor de collectant en de gever. Als gezondheidsfonds staat dat bij ons voorop. 

Gelukkig kan collecteren ook op een veilige manier. Van deur tot deur, mét anderhalve meter afstand. In deze veelgestelde vragen leggen we uit hoe we dit, met z’n allen, kunnen organiseren. Help je mee?

Voor collectanten

Gaat de KWF-collecteweek door?  

De collecteweek gaat door, op een veilige manier. Vanuit KWF bieden we 3 manieren aan om te collecteren. Deze zijn alle drie veilig, zowel voor de collectant als de gever. Als collectant bepaal je zelf welke manier je kiest. 

Wat zijn de 3 manieren om veilig te collecteren in de anderhalvemetersamenleving? 

Dat leggen we uit in deze flyer. Bekijk flyer. 

Hoe moet ik de collectebus schoonmaken? 

Ieder middel dat als schoonmaakmiddel wordt verkocht is geschikt. We adviseren vochtige reinigingsdoekjes (geen babydoekjes) te gebruiken. Het is voldoende om de bus na je ronde schoon te maken en je handen te wassen.

Moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen of een mondkapje? 

Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd.  

Mag ik, in plaats van de collectebus op de grond te zetten, collecteren met een gestrekte arm en de gever verzoeken dat ook te doen? 

We adviseren om de bus op de grond te plaatsen en twee stappen naar achter te zetten. De gever kan het geld in de collectebus doen. Zo houd je te allen tijde 1,5 meter afstand. 

Is het wel veilig om contant geld in de bus te stoppen? 

Het is veilig om een contante donatie te doen. De vrijwilligers tellen het geld aan de hand van een protocol.  

Als ik kies voor manier 2, en mijn bus bij mij heb ter herkenning, wat doe ik dan als de gever vraagt of hij niet gewoon in de bus kan gooien? 

Dit is jouw eigen keuze. Als jij geen contant geld wilt aannemen hoeft dat niet. Je kunt de gever vriendelijk attenderen op de andere donatiemogelijkheden: mobiel door het scannen van de QR-code, een donatie via kwf.nl/collecte of via een overschrijving. Deze mogelijkheden staan op de donatiekaart. 

Mag ik de donatiekaart bij ieder adres in de brievenbus gooien? Ook als er een nee/ja- of nee/nee-sticker hangt? 

Nee, dat mag niet. De donatiekaart is ongeadresseerd drukwerk en mag daarom niet worden ingegooid bij een nee/ja- of nee/nee-sticker.   

In Amsterdam gelden andere regels. Daar mag je alléén ingooien als er een ja/ja-sticker hangt. 

Hoe werkt de QR-code? 

Betalen met de iDEAL QR-code is contactloos, dus veilig. Het is bovendien anoniem en eenmalig.

Het werkt als volgt: 

 • Stap 1 Scan de QR-code met je bankieren app of camera van je telefoon. 
 • Stap 2 QR-code gescand? Volg alle stappen in beeld. 
 • Stap 3 Er komt een voorgesteld donatiebedrag in beeld. Je kunt ook zelf een bedrag kiezen.  
 • Stap 4 Het is gelukt! Het gedoneerde bedrag is meteen binnen bij KWF. 

Welke donatiemogelijkheden staan op de donatiekaart? 

Op de donatiekaart staan drie manieren om te doneren: mobiel door het scannen van de QR-code, een donatie via kwf.nl/collecte of via een overschrijving.  

Wanneer gebruik ik de collectantenpas? 

Je collectantenpas is je identificatiebewijs. Bij alle drie de manieren van collecteren is het belangrijk dat je deze bij je hebt. 

Kan ik inzien hoeveel ik persoonlijk heb opgehaald? 

Met een persoonlijke QR-code kan dat! Heeft jouw wijkhoofd of coördinator je e-mailadres en mobiele nummer ingevuld in CollecteWeb, én sta je in het systeem aangemeld als collectant voor 2020?  

Dan krijg je een paar dagen voor de collecteweek een e-mail en sms van ons met een link naar je persoonlijke pagina. Hier vind je je persoonlijke QR-code én kun je je persoonlijke opbrengst inzien.  

Je wijkhoofd of coördinator kan de persoonlijke QR-code voor je printen op een speciaal etiket en deze op het label plakken, over de gedrukte QR-code heen. Je kunt hem ook zelf printen vanuit je persoonlijke pagina, uitknippen en op het label plakken.  

Als de gever deze QR-code scant wordt de donatie opgeteld bij jouw persoonlijke opbrengst. 

Als de gever de QR-code op de voorzijde van de bus of op de donatiekaart scant, wordt het niet opgeteld bij jouw persoonlijke opbrengst.  

Kan ik ook digitaal collecteren? 

Dat kan zeker! En wel op twee manieren: 

Met je persoonlijke QR-code: Heeft jouw wijkhoofd of coördinator je e-mailadres en mobiele nummer ingevuld in CollecteWeb, én sta je in het systeem aangemeld als collectant voor dit jaar? Dan krijg je een paar dagen voor de collecteweek een e-mail en sms van ons met een link naar je persoonlijke pagina. Hier vind je je persoonlijke QR-code. Deze kun je gemakkelijk delen via WhatsApp, Facebook, e-mail of andere kanalen, en zo je kennissenkring om een donatie vragen.  

Met een digitale collectebus: Je kunt ook altijd een digitale collectebus aanmaken via kwf.digicollect.nl

Mag ik mijn kind meenemen als ik ga collecteren? 

We adviseren om dit jaar alleen te collecteren.  

Ik heb een kwetsbare gezondheid of andere omstandigheden waardoor ik niet kan collecteren. Wat nu? 

We begrijpen dat je ervoor kiest niet te collecteren. Misschien weet je zelf nog iemand uit je omgeving die jouw wijk wil overnemen? Vraag hem of haar. Kun je geen vervanger vinden? Laat het zo snel mogelijk weten aan je wijkhoofd.  

Als het lastig is om langs de deuren te collecteren kan het natuurlijk wel digitaal. Iedereen kan een bus aanmaken op kwf.digicollect.nl 

Voor collectecoördinatoren  

Wanneer bestel ik de collectematerialen? En wanneer worden ze geleverd? 

Je kunt vanaf 15 mei bestellen via CollecteWeb. De materialen worden dan geleverd in week 26 t/m 34. Je kiest zelf de uitleverweek.  

De levering is later dan andere jaren. Waarom is dat? 

De situatie omtrent corona vraagt om een andere manier van collecteren. Eén die past binnen de anderhalvemetersamenleving. Na zorgvuldig overleg met andere collecterende fondsen zijn we uitgekomen op deze drie manieren. In elk van die manieren is de donatiekaart een belangrijk middel voor de collectant. Deze kaart moet geproduceerd worden en in grote oplage gedrukt. Dit kost tijd. Daarom is de levering later dan andere jaren. We hopen op je begrip.  

Welke materialen moet ik bestellen? 

Materialen voor de collectant: We hebben een kant-en-klaar pakket samengesteld voor iedere collectant. Hierin zit alles wat de collectant nodig heeft om op pad te kunnen gaan. Je vindt deze in de bestelmodule. Vul in met hoeveel collectanten je verwacht te collecteren. Op basis hiervan wordt de bestelling samengesteld. De bestelling wordt wel uitgeleverd in bundels per artikel.

Overige materialen: Heb je daarnaast nog andere materialen nodig, zoals telbriefjes? Voeg die dan toe aan je bestelling. 

Ik heb nog wijkhoofden of collectanten nodig. Wat kan ik doen? 

Er zijn genoeg mogelijkheden! Promodagen raden we vooralsnog af, omdat je drukke plekken wilt vermijden. Deur-tot-deur werving kan, mits je 1,5 meter afstand houdt. Maar denk ook eens aan de volgende manieren:

 • Stuur een oproepje in een WhatsApp- of Facebookgroep van je buurt, school of vereniging
 • Heeft je collecteteam een Facebookpagina? Plaats daar een oproep.
 • Hang een briefje in de supermarkt
 • Benader teams van een sportvereniging en vraag of ze als team een wijk willen doen, waarbij ze elk voor zich een aantal straten lopen
 • Kijk eens in de contactenlijst van je telefoon. Wie zou het leuk vinden om te helpen? Geef hem of haar een belletje.

Kan ik inzien hoeveel we als collecteteam hebben opgehaald via mobiele donaties? 

Dat kan! Op de pagina kwf.nl./mobiele-opbrengst vind je alle info hierover.

Ik heb een kwetsbare gezondheid of andere omstandigheden waardoor ik niet kan meedoen aan de organisatie van de collecte. Wat nu? 

We begrijpen dat je ervoor kiest niet mee te doen. Misschien weet je zelf nog iemand uit je omgeving die jouw rol dit jaar wil overnemen? Bijvoorbeeld een collectant of wijkhoofd. Vraag hem of haar.

Kun je geen vervanger vinden? Laat het zo snel mogelijk weten aan het Servicepunt. Landelijk zijn veel acties van KWF niet doorgegaan door het coronavirus, zoals de SamenLoop voor Hoop-evenementen. Veel vrijwilligers die zich daarvoor in zouden zetten willen graag alsnog iets doen voor KWF, zoals helpen bij de collecte. 

Voor wijkhoofden 

Hoe deel ik de collectematerialen op een veilige manier uit aan de collectanten in mijn wijk? 

Voor het uitdelen van de collectematerialen kies je uit langsbrengen of laten ophalen.

Langsbrengen

 • Zet het tasje met materialen neer op de grond en bel aan.
 • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken. 

Laten ophalen

 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant. 
 • Geef aan de collectanten door op welk tijdstip zij hun materialen kunnen ophalen.
 • Geef hierbij de instructie dat zij alleen komen.
 • Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken. 

Hoe zamel ik de collectebussen weer op een veilige manier in?

Voor het inzamelen van de bussen laat je de collectanten hun bus bij jou inleveren. Volle collectebussen ophalen bij de collectanten raden we af.

 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant. Plan de eerste avond op zijn vroegst op 9 september. Dan heeft het geld 3 dagen in quarantaine gezeten.
 • Geef aan de collectanten door op welk tijdstip zij hun collectebus kunnen inleveren.
 • Geef hierbij de instructie dat zij alleen komen.
 • Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand. 
 • Laat de collectant de bus neerzetten. Maak het hengsel van de bus schoon met een vochtig reinigingsdoekje. Je kunt de bus nu gerust pakken.

Hoe tel ik het geld op een veilige manier? 

 • Tel alle bussen met ten minste twee mensen. Bij voorkeur doe je dit met één en dezelfde persoon.
 • Was je handen voordat je het geld gaat tellen.
 • Maak de bussen schoon met vochtige reinigingsdoekjes.
 • Leeg de bussen en tel het geld.
 • Bewaar het getelde geld in een bus, tas of doos.
 • Was na het tellen je handen.

Per bus tellen blijft, ook in coronatijd, een vereiste. Hierbij hoort ook een door twee personen getekend telbriefje.

Kan ik inzien hoeveel we als wijk hebben opgehaald via mobiele donaties? 

Dat kan! Op de pagina kwf.nl./mobiele-opbrengst vind je alle info hierover.

Ik heb een kwetsbare gezondheid of andere omstandigheden waardoor ik niet kan meedoen aan de organisatie van de collecte. Wat nu? 

We begrijpen dat je ervoor kiest niet mee te doen. Misschien weet je zelf nog iemand uit je omgeving die jouw rol dit jaar wil overnemen? Bijvoorbeeld een collectant. Vraag hem of haar.

Kun je geen vervanger vinden? Laat het zo snel mogelijk weten aan het Servicepunt. Landelijk zijn veel acties van KWF niet doorgegaan door het coronavirus, zoals de SamenLoop voor Hoop-evenementen. Veel vrijwilligers die zich daarvoor in zouden zetten willen graag alsnog iets doen voor KWF, zoals helpen bij de collecte. 

Overig 

Is KWF de enige die op deze manier collecteert? 

We zijn in nauw overleg met de andere goede doelen om op een eenduidige manier te collecteren. 

Mag collecteren van de overheid?

De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan. Vanuit Stichting Collecteplan is er regelmatig contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren, mits aan de regels van het RIVM voldaan wordt, zoals het hanteren van 1,5 meter afstand. Onze 3 manieren om veilig te collecteren voldoen daaraan. 

Wat als het coronavirus weer oplaait rond de collecteweek? 

De collecte in september zal voldoen aan de dan geldende corona-richtlijnen.  

De overheid heeft aangekondigd dat de maatregelen, in de aanloop naar 1 september, stap voor stap worden versoepeld. Maar dat kan alleen als het virus onder controle blijft. Als het nodig is kunnen de maatregelen weer worden aangescherpt. We zullen daar dan direct over informeren en de manier van collecteren daarop aanpassen. 

Het helpt als alle contactgegevens van wijkhoofden en collectanten in CollecteWeb staan. Indien noodzakelijk kan er dan rechtstreeks gecommuniceerd worden.   

Gaat KWF de gevers ook informeren over hoe wij dit jaar langs de deuren gaan? 

Elk jaar kondigen we de collecteweek aan via een landelijke campagne. Ook dit jaar zal die er zijn. 

Om de collecteweek in jouw regio aan te kondigen, kun je een persbericht naar de lokale media sturen. Begin augustus stellen we een persbericht beschikbaar via de materialenbank.  

Over het vernieuwde KWF

Waarom ziet KWF er anders uit? 

KWF heeft een nieuwe koers: niet alleen kanker bestrijden, maar ook een beter leven met en na kanker. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het nieuwe logo, dat symbool staat voor kracht, bescherming en verbinding.  

Waar kan ik meer te weten komen over de nieuwe koers van KWF?   

In de online bijeenkomst op 16 juni vertelt directeur Johan van de Gronden meer over de nieuwe koers. Er is ruimte om je vragen te stellen. Meer informatie over de bijeenkomst op kwf.nl/bijeenkomsten.

Ik heb nog collecte- en wervingsmaterialen liggen met het oude logo. Wat moet ik daarmee doen? 

Alle collectematerialen kun je gebruiken. Ook met het oude logo. Materialen vervangen we wanneer nodig. Bijvoorbeeld als een datum niet meer klopt. Zo houden we de kosten laag. 

Vanaf wanneer introduceert KWF het nieuwe logo?

Vanaf half augustus worden de grote uitingen en kanalen (denk aan: website, social media, campagnematerialen) aangepast met het nieuwe logo. We voeren het nieuwe logo stapsgewijs in. Het zal daarom nog wel nog een poosje zo blijven dat je nog oude logo’s kunt tegenkomen.

Vanaf wanneer kunnen wij de kanalen (website, nieuwsbrief, social media) van onze lokale KWF-afdeling aanpassen? 

Dit kan vanaf 12 augustus. De logobestanden en social media afbeeldingen kun je downloaden vanaf de Materialenbank. Of je krijgt het via je relatiemanager.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)